Гаги

Јуче сам га срео и мало смо причали. Делује сасвим у реду. Мало аљкав, као и сви мушкарци у годинама који живе сами, али никако прљав, чак сам осетио и благи мирис неког опорог парфема. Та аљкавост је у немарном облачењу, нередовном бријању, мада му та сасвим седа чекиња, стара неколико дана и не стоји лоше. Угојио се прилично од када сам га пре десетак година последњи пут видео.

Ни као деца, а ни касније нисмо се нешто дружили, али се сећам да је то што се зовемо истим именом одувек било некако јако важно, а посебно за њега, мада мени није ни данас јасно зашто. То заједничко име је било као уговор о ненападању, јер он је у то време био један од оних који су поносно показивали како су у некој тучи изгубили јединицу у горњој вилици, а ја сам био обичан миш. Живео је само са мајком у малој кућици од само два одељења, и комшије су говориле “тај ће брзо завршити у затвору” као и његов отац, иако му оца нико није познавао. Само сам једном ушао у ту кућицу кад ме позвао да видим акваријум који је сам направио. Ни данас не могу да се отмем одушевљењу, да је неко као он направио акваријум који је био уствари преградни зид између оне две просторије у кући. Од тада сам се стално дивио његовим изумима. Нико као он није умео да направи змаја, па мали чамац који су покретале лопатице од коре кукурузове стабљике, набодене у плутани чеп. Његов лук је имао најбоље затегнуту струну, а стреле су имале праве металне шиљке и стварно су се забадале у дрво. Једино се његова троколица са куглагерима није распала трећи дан.

Недавно га је неко поменуо у некој причи, онако узгред. Рече како је способан да направи све и свашта, да има неслућених идеја, али ето, штета што је тако… Нисам питао, јер нисам желео да чујем шта се са њим ”ето тако” догодило. Неколико дана касније, прошао сам улицом где се налази кућа у којој живи. Тамо је још увек она иста мала кућица са само два одељења, оронула и напукла, а поред ње неуспео покушај да се наптави нова, исто тако мала. Питао сам се да ли је у њој још увек онај акваријум. Знао сам да није, али сам исто тако желео да верујем да јесте.

Published in: on 13. маја 2009. at 6:44 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://archibald57.wordpress.com/2009/05/13/%d0%b3%d0%b0%d0%b3%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 коментараПоставите коментар

  1. Spomenar tvog detinjstva? 🙂

    Sreca je varljiva.. Retki ostanu isti, samo pojedni se promene, a neki „najbolji“ upoznaju i onu drugu stranu medalje..

    Zato je lepo ziveti 🙂

  2. Cini mi se da je tvoj drugar iz detinjstva akvarijum sa ribicama zamenio akvarijumom u kojem se koprcaju ljudi…On ih posmatra i razmislja..dok svi misle da je on „cudak“…?))))

  3. Nekome život ne pruži šansu da iskoristi svoje potencijale… Ili, što je još gore, on sam ne uspe tu šansu da uhvati…
    Tako nastaju tužne životne priče…

  4. Brskvice,u ovom čoveku postoji neki skriveni razlog što je tajkav. On jednostavno nije hteo iz tog razloga da iskoristi svoje potencijale i šanse.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: